Julkkikset

Lotta Backlund: ”Laihdutustauolla en laske kaloreita”

Teksti:
Anna.fi

Jälkiruokavankkurissa oli neljä tai viisi kerrosta. Macaroneja, kakkuja, piiraita, torttuja…

Lotta Backlund

– Otin kaikkea, Lotta Backlund sanoo.

– Eikä tullut huono omatunto!

Lotta muistelee edelleen lämmöllä viimeisintä työmatkaansa Cannesiin ja hotelli Oasista, jossa jälkiruoat todella tuodaan isoilla vaunuilla tarjolle. Tv-tuottajan ja koomikon suhde ruokaan vaikuttaa rennolta. Esimerkiksi jogurttirusinoita hän voisi syödä ”kilotolkulla”.

– Ja syönkin – jos tuntuu siltä, että on kivempaa syödä kuin olla syömättä, Lotta sanoo.

Toki Lotta tietää, kuinka paljon kaloreita jogurttirusinoissa on. Hän on pudottanut painostaan 30 kiloa neljän vuoden aikana ja oppinut ruokien ravintosisällöt tarkkaan. Mutta laihduttamisenkin hän on tehnyt rennolla otteella.

– En laske grammoja. Ymmärrän silti, että minulla on tietty kalorimäärä päivässä käytettävissäni. En halua käyttää sitä keitettyihin perunoihin, vaan mieluummin johonkin muuhun.

Tällä hetkellä hän ei liiemmin laske kaloreitakaan. Ajatuksena on pudottaa vielä muutama kilo 
– sitten joskus.

– En jaksa stressata asiasta. Talvi on tylsää aikaa laihduttaa. Olen jo 30 kiloa hoikempi kuin ennen, joten voin hyvin pitää vaikka vuoden laihdutustauon. Otan sitten joskus taas spurtin, hän kuittaa.

Minimoi ketutus, maksimoi onnellisuus, on Lotan elämänfilosofia. Se on myös hänen ruokafilosofiansa. Ruoka ei saa hankaloittaa elämää. Ei edes silloin, kun laihduttaa.

– Mitä järkeä on siinä, jos omat ruokarajoitukset alkavat ottaa päähän? Siksi syön edelleen kaikkea, terveellä järjellä. En voisi kuvitella, että luopuisin kokonaan esimerkiksi hiilihydraateista tai maidosta.

– Suurin osa meistä joutuu sitä paitsi käymään töissä ja tavallisessa kaupassa. On sula mahdottomuus esimerkiksi jumpata seitsemänä päivänä viikossa. Aika harvassa dieetissä on niin paljon järkeä, että uskoisin niihin. Paitsi lautasmallissa, Lotta sanoo.

Lautasmallia hän suurin piirtein noudattaakin arjessaan. Lotalle on tärkeää, että ruoka on terveellistä ja että kaikki syövät kotona samaa ruokaa.

– En halua, että Adele ihmettelisi, miksi mami syö pelkkiä salaatteja ja muut normaalia ruokaa.

Säännöllinen ruokailu

Nelivuotias Adele oli alun perin Lotalle kimmoke laihduttamiseen. Neuvolassa puhuttiin raskausaikana säännöllisen syömisen merkityksestä – siitä, että olisi hyvä syödä kolmen tunnin välein jotain. Samalla Lotta alkoi hahmottaa, mitkä ruoat nostavat verensokeria.

– Ennen saatoin olla syömättä kymmenenkin tuntia. Nyt missaan aamiaisen ehkä neljänä aamuna vuodessa. Pidän huolen siitä, että syön säännöllisesti.

Vaikka Lotta ei ihan joka päivä ehtisi syödä kunnon lounasta, hän ainakin ennakoi. Aina ehtii hakea kaupasta banaanin, jolla siirtää oikeaa ruokaa vähän eteenpäin.

– Nälkäisenä olen helvetin kiukkuinen, ja se on ikävää kaikille.

Lapsen myötä Lotta alkoi miettiä enemmän ruokaa ylipäätään.

– Omatunto soimaa herkemmin. Tosin ajan henki on se, että syötä yksikin e-koodi lapsellesi, niin hän kuolee siihen. Pitäisi muistaa, että kaikki e-koodit eivät edes ole teollisia. Asioista pitäisi ottaa selvää ennen kuin kiihtyy niistä.

Lotta tekee ruoan yleensä alusta asti itse. Hän on myös se, 
joka useimmiten ehtii kauppaan työpäivän päätteeksi.

– Joka kerta kaupassa unelmoin siitä, että minusta tulee järjestelmällinen perheenäiti. Sellainen, joka tekee viikonloppuna koko viikon ruoat valmiiksi.

Niin ei vielä ole tapahtunut, mutta eineksiä perheessä syödään tuskin koskaan.

– Siihen nähden on ironista, että lapseni lempiruoka on pinaattiletut, Lotta sanoo.

Useimmiten Lotan kokkausvuorolla valmistuu lihapullia, spagetti bolognesea, tomaatti- tai nakkikeittoa tai uunikalaa.

– Jostain syystä ronkeli tyttäreni pitää myös porkkana-bataattikeitosta. Kalaa haluaisin oppia valmistamaan monipuolisemmin. Yleensä kalatiskiltä tarttuu lohta mukaan.

Lapsi mukaan keittiöön

Adelelle äidin kokkaushetki on mukava juttutuokio: hän istuu keittiön tuolilla ja höpöttää. Tyttö osaa myös pyörittää lihapullat ja pilkkoa kasviksia salaattiin. Salaattivihannekset ovat myös ainoa ruoka, jota Lotta antaa lapsensa pihistää etukäteen ennen ruokailua.

Broileria perheen keittiössä valmistuu harvoin, sillä se ei ole Lotan mielestä järkevästi tuotettua ruokaa. Avokadopastaa hän sen sijaan voisi syödä kuinka usein tahansa ja tarjoaa sitä usein vieraillekin.

– Se on niitä harvoja kasvisruokia, jotka menevät läpi kenelle tahansa. Tosin siihen tulee niin paljon avokadoa ja juustoa, että mitä muuta se voisi olla kuin hyvää.

Suuria määriä pastaa tai isoa pihviä Lotta ei silti usein nauti. Iän myötä hän on oppinut kuuntelemaan kehoaan ja sitä, mitä ruoka sille tekee.

– Kolmekymppiseksi saakka pystyin syömään mitä vain ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Nyt huomaan heti, jos joku ruoka ei käy vatsalleni. Enää en myöskään pysty juomaan kahvia myöhään illalla.

Kahvin kanssa Lotalla on muutenkin tarkka linja. Mitä tummempi paahto, sen parempi. Yksi lempikahveista on Starbucksin French Roast.

– Siinä pavut paahdetaan niin tummiksi, että ne melkein syttyvät palamaan. Jos pitää alkaa hifistellä, hifistelen kahvissa. Esimerkiksi viineissä en erota 30 euron viiniä satasen viinistä. Mutta jos saisin valita, joisin kaiken ruoan kanssa kuohuviiniä tai samppanjaa.

Todellisuus on se, että ruoan kanssa kuluu useimmiten vettä tai rasvatonta maitoa. Maidon Lotta hakee lähikaupasta, vaikka tietää, että ruokakuluissa voisi isommissa marketeissa säästää.

– Olen valmis maksamaan siitä, että elämä on vähän helpompaa. Toisaalta hermo menee melkein päivittäin lähikaupan ahtailla käytävillä talvitakissa hikoillessa. Sitten kun minusta tulee se järjestelmällinen perheenäiti, meillä aletaan käydä isossa marketissa.

Eilen söin

KELLO 8.15
3 dl maustamatonta, rasvatonta jogurttia, 1 rkl steviaa, 1 rkl pellavansiemenrouhetta

KELLO 12
2 dl salaattia salaattipöydästä (porkkanaraastetta, kurkkua, tomaattia)
lautasellinen punajuurivuohenjuustokeittoa
kaksi viipaletta ruisleipää, 
4 tl voita

KELLO 15.30
omena

KELLO 18.30
spagetti bolognesea, jossa jauhelihaa, porkkanaa, tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, mausteita. Spagetista puolet täysjyvää, puolet tavallista.
ruoanlaiton aikana noin 
kourallinen cashew-pähkinöitä ja pieni paketti rusinoita (35 g)

KELLO 21.30
2 kuppia kofeiinitonta kahvia + rasvatonta maitoa
Päivän aikana kahvia, jonka seassa tilkka rasvatonta maitoa. Palaverissa yksi dominokeksi. Aika paljon ksylitolipurkkaa.

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuva: Paula Kukkonen

X